سفرهی هفتسین
جمع شدن همهی اعضای خانواده در موقع سال تحویل در کنار سفرهی هفتسین از رسمها و باورهای قدیمی است. در سفرههای هفتسین، هفت روییدنی خوراکی قرار دارد که نامآنها با حرف«س» آغاز میشود، مانند؛ سیب، سبزه، سنجد، سماق، سیر، سرکه، سمنو و مانند اینها که نماد فراوانی فرآوردههای کشاورزی است. علاوه بر آن آینه، شمع، ظرفی شیر، ظرفی آب که نارنجی در آن است. تخممرغ رنگ شده، ماهی قرمز، نان و سبزی، گلاب، گل، سکه و قرآن نیز زینت بخش سفرهی هفتسین است که در بیشتر خانهها تا روز سیزده پهن است.
ایرانیان به هنگام چیدن سفره هفت سین اولین و مهمترین موردی را که بر سفره قرار می دهند، قرآن کریم است . ایرانیان مسلمان به نشانه توکل و توسل به خداوند متعال در آغاز سال و درخواست بهترینها از خالق خویش قرآن را در بهترین جای سفره قرار داده و پس از آن اجزای دیگر را می چینند .
فلسفه هریک از خوراکیها
سمنو: نماد زایش و بارورى گیاهان است و از جوانه هاى تازه رسیده گندم تهیه مى شود.
سیب: نماد بارورى، زایش و سلامتی است.
سنجد: نماد عشق و دلباختگى است و از مقدمات اصلى تولد و زایندگى.
سبزه: نماد شادابى و سرسبزى و نشانگر زندگى بشر و پیوند او با طبیعت است.
سماق، سرکه و سیر: نماد چاشنى و محرک شادى و سلامتی در زندگى به شمار مى روند.
سکه: به نیت برکت و درآمد زیاد انتخاب و بر سفره هفت سین می نشیند .
اما غیر از این گیاهان و میوه هاى سفره نشین، خوان نوروزى اجزاى دیگرى هم داشته است، در این میان تخم مرغ نماد زایش و آفرینش است و نشانه اى از نطفه و نژاد.
آینه: نماد روشنایى است و حتماً باید در بالاى سفره جاى بگیرد.
آب: نشانه برکت و پاکی در زندگى است .
اسپند، شاخه هاى سرو، دانه هاى انار، گل بیدمشک، شیر نارنج، نان و پنیر، شمعدان و… را هم مى توان جزو اجزاى دیگر سفره هفت سین دانست.
۴ نظر در “سفره هفت سین”
زمستان که بساط خودش را جمع می کند ما یک سال بزرگتر می شویم و این روزها که دور و برمان همه سرگرم خانه تکانی اند باید خودمان را بتکانیم سبک شویم ما که به خورشید اقتدا کرده ایم ما که از شماییم ما که جانمان به تو بسته است بی صبرنامه منتظر بهاریم وقتی که شکوفه های انتظار به بار خواهند نشست و تو خواهی آمد خدا را چه دیدی شاید همین هفته… “زمزمه های انتظار”
” اللهم عجل لولیک الفرج”(آمین یا رب العالمین)
سلام آقای منصوری:
میشه لطف کنید در مورد قدم گذاشتن یکی از اعضای خانواده در هنگام سال تحویل (به زبان خودمون مازندرانی مادِرمِج) نمیدونم درست نوشتم یا نه ،بیشتر توضیح بدین؟؟؟
با تشکر
با عرض سلام و احترام باید خدمتتون عرض کنم که مادرمج خلاصه شده (ماه در مج ) به معنی شخصی که اول هر ماه درآستانه درب خانه قدم میگذارد .
و اما توضیحات کلی و رایجتر آن قبلا در سایت منتشر گردید و بنا به در خواست جنابعالی در این قسمت مجددا قرار داده شد چنانچه توضیحاتی فراتر از این مد نظر شماست بفرمایید تا به آدرس ایمیل شما ارسال شود.
مادِرمِج
مراسم مادرمج یا سال مج از مراسم زیباى منطقهٔ کوهستان است که در حلول سال نو به شرح زیر اجرا مىگردد:
ابتدا اسامى چند کودک و نوجوانان خانواده را انتخاب مىکنند و با استخاره از قرآن مجید، نام آن که خوب آمد او را به عنوان سال مج انتخاب مىکنند. این کودک یا نوجوان ضمن تحویل سال نو، با سینى محتوى کلامالله، سبزه، شیرینى و یک ظرف پرآب قبل از دیگران وارد خانه مىشود و آب را در چهار گوشهٔ اتاقها مىریزد. بدین ترتیب سالى پربار و پر برکت براى خانواده به ارمغان مىآورد. معمولاً به کسى که به عنوان سال مَج انتخاب مىشود، تخم مرغ رنگ کرده و هدیههاى دیگر داده مىشود. لازم به یادآورى است که هر خانوادهاى یک نفر را به عنوان سال مَج انتخاب مىکند. گاهى ممکن است یک سال مَج براى چندین خانواده انتخاب گردد. این رسم و سنت، امروزه هم در اغلب نقاط مازندران (روستاها) با اختلافى کم و بیش در شیوهٔ اجراى آن متداول و مرسوم است. در منطقه کوهستان علاوه بر ابتدای سال نو شخص انتخاب شده در طول سال ابتدای هر ماه بدون تشریفات ابتدای سال فقط با ظرف آب این عمل را تکرار میکند .
ممنون از شما
با بالا بردن آگاهی و دانش بومی می توان به یکپارچگی بیشتری دست یافت…