کاشتن سبزه
اسفند، ماه پایانی و زمستانی، هنگام کاشتن دانه و غلّه است کاشتن«سبزهی عید» به صورت نمادین، از روزگاران کهن، در همهی خانهها و در بین همهی خانوادهها مرسوم است. در ایران کهن، بیست و پنج روز پیش از نوروز، در میدان شهر، دوازده ستون از خشت خام برپا میکردند؛ یک ستون گندم، یک ستون جو، و به ترتیب برنج و باقلا، کاجیله (گیاهی است از تیرهی مرکبات، که ساقهی آن به 50سانتیمتر میرسد)، ارزن، ذرت، لوبیا، نخود، گنجد، عدس و ماش میکاشتند. در ششمین روز فروردین، با سرود و ترنم و شادی این سبزه ها را میکندند و برای فرخندگی به هرسومی پراکندند. امروز در همهی خانهها رسم است که ده روز یا دو هفته پیش از نوروز، در ظرفهای کوچک و بزرگ، کاسه، بشقاب، پشت کوزه و … دانههایی چون گندم، عدس، ماش و … میکارند. در برخی از شهرهای آذربایجان، سومین چهارشنبه به خیس کردن و کاشتن گندم و عدس برای سبزههای نوروزی اختصاص دارد. (برگرفته از سایت تبیان )
و اما روش درست کردن سبزه
10-12 روز مانده به عید 1 لیوان گندم را درون کاسه ای بریزید ، درون کاسه اب بریزید تا اندازه ای که روی گندم ها را بپوشاند ، هر روز اب کاسه را تعویض کنید.
پس از 2 روز گندم ها شروع به جوانه زدن میکنند و باید اب کاسه را خالی کنید ، گندم ها را درون یک دستمال نخی مرطوب قرار دهید ( دستمال باید همیشه مرطوب باشد ).
پس از اینکه گندم ها شروع به ریشه زدن کردند انها را از دستمال خارج کنید ، درون ظرف اصلی یک لایه پنبه قرار دهید و گندم ریشه زده را روی پنبه پخش کنید ، روی گندم ها را پارچه نخی بیندازید و هر روز روی دستمال را با اب اسپری کنید تا گندم ها ساقه دار شوند.
وقتی گندم ها ساقه نقره ای رنگ زدند پارچه را از روی انها برداشته و ظرف را در جایی خنک و کنار منبع نوری مانند پنجره قرار دهید ( از تابش مستقیم افتاب خودداری کنید ) ، هر روز روی گندم ها را با کمی اب اسپری کنید.
۲ نظر در “کاشتن سبزه”
اسماعیل جان سلام
مطلب،یادآوری شادی بخشی است . امیدوارم سال ۹۳ برای همه مردم دنیا سالی پر برکتی باشد.
سلام:
سلام با عرض ادب:
الیت سرزمین مادر بزرگم،واقعا جای افتخار دارد.
انشاا.. سال ۹۳ برای همه ی مردمان ایرانیان،مخصوصا مردمان روستایی چه درروستای تله،ناتر، دلیر،الیت ،پر از شادی و نشاط و سلامتی باشد.و همیشه سر افراز
برای شما مدیر وبلاگ دهکده الیت آرزوی سلامتی را خواستارم.
با سپاس فراوان