ADD ANYTHING HERE OR JUST REMOVE IT…

تماس با ما

۱۵

اردیبهشت

“در فراسوی شهر لوس کبیره “

“در فراسوی شهر لوس کبیره “
جایی که اسطوره برعرفان و تاریخش تعظیم می‌دهد و در جستجوی یافتن هویت دیرینش تمدنی فسیح را بشارت می‌دهد
 درافق شمالی قلمرو ایران، دیار طبرستان، منتهی الیه جنوبی استحفاظی شهرستان چالوس دامنه میانی رشته کوه البرز رو به نسیم دریای کاسپین آنجایی که آفتاب بر می‌آید تا آن سو که روی نهان می‌کند، قواره از بهشت به نام نامی الیت با اقتدار خودنمایی می‌کند، آری حکایتی دارد این خاک آرمیده همچون دیوسپید، پای بر قشلاق و سر بر ستیغ نای زرینه کوه و زرد گوله، بامی برافراشت تا وجودش را معنا ببخشد. این قطعه ای پر رمز و راز تندیس و پیام آور ثبات قومی است که ظالمان تاریخ با قشون اهریمنی خود بارها بر این بی دفاع تاختند و فراز، فرودهای بسیاری را در درازنای کهن سالانه خود پشت سر گذاشت وبا وجود همه‌ی این رنج‌ها باری دگر مرحمی به الامش بخشید و اکنون…….
 1
خط بطلانی بر رویدادهای گذشته شوم خود کشید و از آرامگاه (کبیره چلاسر) در مرکز کانون تمدنش با صولتی فراخور نام خود سربرآورده و با تکیه برپیشینه ی پر افتخار مدنیت، موقعیت استراتژیکی مناسب و همت متفکرانش بر بالهای اندیشه و فرهنگ پرواز می‌کند وهمچون عقیقی بر انگشتری شمال می‌درخشید.2
 
به شکرانه چشمه ساران و روان رودش چون شاهرگ‌هایی با قلب تپنده (الیت) به سرتاسر کالبد این ابرجثه جریان می‌یابد وخاستگاه هستی خاک، با تنوع اقلیمی، وجود گونه‌های زیستی و بیولوژی همچون گوهر بر ما ارزانی شده است. وهمچنین فرزندان دلاور این دیار که در زیر چترو پرچم ایران اسلامی از کرخه تا هامون واز خزر تا خلیج همیشه فارس در پی تعلیم، ترویج علم وصنعت پیشتازانه هجرت نمودند و هر از گاهی با اندک مجال از جنگل سیمانی شهر یا کلان شهر کزایی فاصله گرفته و دل به زادگاه و دامان طبیعت می‌زنند.
 3
پس گرامی بداریم این کهن پیشینه زرین را، پرهیز کنیم از حراج دستاوردهای با ارزش میراث اجدادمان که بستری فراهم می‌سازد برای ورود …!  توجه کنیم به بعضی از آبادی‌هایی که خالی از سکنه گردید. صیانت کنیم حریم هویتی خود را، حرمت گذاریم بر خاکی که به لطف ایزد متعال هدیه شد، پاس بداریم خون‌های پاکی که در راه حفظ شرف و دفاع ازکیان این مکان وسرزمین ما ایران در جنگ‌های نابرابر و دیگر تهاجمات ریخته شده است. به یاد آوریم که همه در زیر سقف بلند این سرزمین از دامان مادران قهرمان به دنیا آمده و در آغوش پدران غیور پرورانده شدیم
6 
 ضمن تشکر از بینندگان محترم، مدت‌هاست به واسطه تعصب و بعضاً علاقه ویژه به زادگاه و سرزمین اجدادی، ما را بر آن داشت تا محدوده باستانی ومرتع فعلی الیت را با ذکر نام طراح نمایم. پوزش می‌طلبم از عزیزان، با توجه به گستردگی جغرافیای الیت، ثبت نام واژها در این مقیاس بر روی کروکی مقدور نبوده. با کد گذاری واشاره آن در فهرست ذیل می‌توان مکان نام‌ها مذکور را بر روی نقشه دریافت و همچنین سعی شد مقر نام‌ها به مقیاس 17000/1 با مختصات طبیعی هم خوانی داشته باشد.
 4
-1 قلا کوتی-2 کَر چالک 3 – فینِسَرخوُنی، ولی در حال حاضرچشمه اژدِها بَرف «طبق پروانه چرای دام اهالی»4- کاتیلوُ 5 – کوچکا 6 – جبار بخوت 7- لاچی پاره 8 – سهِ کُنج قله زَرینه کوه-9 نَمهِ چالِ بزرگ 10- نَمهِ چالِ کوچَک 11- زَرد گوُله 12- اسپهِ رز 13- داوه گِردَن 14- یالِ چَخماخکِر 15- جَل گِریبه 16- زَردکِر 17- کلاً کُلم 18- زَناسَنگ 19- اِساکنوُ 20- سَرگِردَن -21 هَمروُ چالَک 22- ورگ کوُلی-23 قَپخوُنه 24- چین چین 25- زَهرتَله 26- پوُلادکوُلَت 27- چهار باغ 28- زرشکَک 29- خوُشکدار گِردَه 30- دِزواسپوُل 31- پاشار 32- دُختر قَلعه 33- بُرج گِرد روُ 34 حوُزگِردَن 35- تَلی کَش گِردَن 36- وَل پِشت 37- دِژکوُتی 38- قَلعه گِردَن 39- دوُآب 40- بُل گِردَن 41-کُتَر کُولی 42- ورگک لا 43- بامِنیج 44- عَجازگِردَن 45- اوُسَرنوُ 46 – بامُورلَت 47 – سَرچشمه 48- رودِگِردَن 49 – گَته تاش 50 – گال دَرینگت 51- لِوَرکَش 52 – لِچنوُ 53- واشچین 54- میله دُروُش 55 – سامان گِردَن 56- کِلاچ خوُنه گِردَن 57- گِردلَت 58-عَسل اِلات 59- سوُسَنگ چِکه 60- بقعه مبارکه امامزادگان فضل و فاضل 61- لَتکوُتِ گِردَن 62- ورگ کوُلی سَر 63- ورگ بَکوُشت 64- وَلدَره سَر 65- عَسلِ سَر 66- لِزمالینگا 67- سِرخ سَنگ دَلوُک 68- تَماژدوُن چال 69- لاورنوُسَر 70- کاهیر سَره 71 – نِشوُن سَنگ 72- کوُ کمرچال 73- سوُته قَلا 74- دلیردَره وصل به رودخانه و قلاکوُتی.
 5
    در سند قدیمی مورد نظر محدوده جغرافیایی، گوسفندسرا، گاوسراها، مرتع زمستانه و تابستانه طوایف الیت مشخص گردید است.
با سپاس از شما بینندگان محترم
فرشید توپاابراهیمی
                                                                                 زمستان 1393

۱۲ نظر در ““در فراسوی شهر لوس کبیره “

  1. اسکندرمیردار گفت:

    آقای مهندس فرشیدابراهیمی کار زیبای شما کلیدواژه ای برای همه کسانی خواهد شد که در آینده برای تحقیق و مطالعه در عرصه های جغرافیا به ویژه جغرافیای تاریخی و سایر موارد اقدام میکنند یقینا انتشار بی مضایقه دانستنیهای شخصی راهگشای مهمی برای ابهام زدائی وکشف حقایق خواهد بود.
    درضمن از آقای اسماعیل منصوری که این بستر را فراهم نموده تا تبادل اطلاعات گردد مجذذا سپاسگزارم وامیدوارم با قدردانی .به انرژی شما بیافزائیم

  2. با سلام . با توجه به علاقه شخصی اینجانب به روستای الیت از اطلاع رسانی مثبت و عالی شما کمال تشکر را دارم.لطفا در حد امکان از روستای الیت عکسهای جدید هم قرار دهید.با تشکر

  3. بهنام کیاچهارباغی گفت:

    با سلام خدمت دوست بزرگوارم مهندس فرشید توپا ابراهیمی…. ممنون از مطالب و تصاویر بسیار زیبا جنابعالی که شکوه کوهستان را به واقع به تصویر کشیده اید و در جهت اعتلای فرهنگ بومی اهتمام می ورزید.

  4. ابوذرتوپاابراهیمی - م.... رضوانی نیا گفت:

    داداش مطلب تونو کامل خوندم خیلی قشنگ بود در رابطه باچالوس هم بنویسیدراستی خبر
    دار شدیم شما در کنکور کارشناسی ارشد هم شرکت کردید انشا الله موفق و پیروز باشید شیرینی چی شد………..

  5. حسین ابراهیمی «وکیل دادگستری» گفت:

    عمو مهندس فرشید کار پسندیده شما چراغ راهی خواهد بود برای آیندگان تا از محدوده الیت به خوبی دفاع کنند . خیلی لذت بردم از مطالعه مقاله زیبای شما * ماشاءالله *

  6. بهروز شمس‌پور گفت:

    اسمعیل جان سلام و خسته نباشید.
    تحقیقات مهندس بسیار قشنگ و عالی‌‌ و مستند است . آفرین

  7. ستار تو پا اسفندیاری گفت:

    سلام
    مرا عهدی است با جانان که تاجان در بدن دارم هواداران کویش را چو جان خویشتن دارم
    برادران بزرگوار اسماعیل میردار و فرشید ابراهیمی تلاشتان در راه معرفی حدود و ثغور محلمان ستودنی است با نگاه به این اسناد قدیمی احساس هویت و غرور میکنم .از بقیه عزیزان و برادران هم که به نوعی اسناد قدیمی نزدشان می باشد خواهشمندیم در صورت امکان ارایه نمایند تا هم به پیشینه فرهنگی مان واقف شویم و هم نوری بر دخمه های تاریک سو استفاده کنندگان تابیده شود.جهت اطلاع عرض مینمایم اقایی که به عنوان دامادی یکی از برادران در محل امکان اسکان یافت و زمینها وچشمه عمومی محل را ناجوانمردانه تصاحب نمود امروز ادعای بیش از نصف زمین های چاک الیت را دارد و متاسفانه کارشناسان محترم اداره کشاورزی هم تاییدش نمودند که پدر خانمش در این مکان کشاورزی می نموده است .با رییس اداره جهاد کشاورزی و قاضی پرونده صحبت نموده ام .بعید می دانم برادر خانم های محترمش هم ادعایش را تایید کنند .انشاالله برادرانی که اسناد و مدارکی از تقسیمات املاک که حدود املاک مشاع محلی را مشخص می کند را ارایه نمایند.باشد که بر صاحبان زر و زور و تزویر فایق آییم .من وجدانم آسوده است که در حد توان مقابله نموده ام و همه برادران را به یاری می طلبم.

  8. فرشید توپاابراهیمی گفت:

    با سلام و سپاس محضر ارزشمند اصحاب قلم و کارشناسان با بصیرتی که مطلب ناچیز ما را نقد و داوری نموده اند . امید که در رهگذر حسن ظن خویش از خبط ، سهو و نسیان در گذرند و با تذکرات مفید نگارنده را در رفع کاستیها یاری نمایند.

  9. سلطانی گفت:

    با سلام خدمت دوستان و تشکر از آقای ابراهیمی و منصوری
    چند سوال در ذهنم نقش بسته لطفا پاسخ دهید:
    ۱.برخی از اماکن (فضل و فاضل در محدوده فشکور و نوکرس _قلا کوتی کاتیلو فنیسرخونی در محدوده دلیرو جالبتر اینکه دلیر دره!!!در محدوده روستاهای دیگر می باشد آیا نام بردن از آنها دلیل خاصی داشته است
    ۲.نام برخی از مکانهای مشهور الیت که زبانزد خاص و عام می باشد دیده نمی شود دلیل خاصی دارد؟
    با تشکر

  10. فرشید توپاابراهیمی گفت:

    با تشکر از خانم یا آقای سلطانی.
    ( کاش خودتان را بهتر معرفی می کردید تا مابیشتر با شما آشنا میشدیم )

    در پاسخ به بند اول – نشر کامنت ، شما ظاهرا به منطقه اشراف دارید و باید بهتر بدانید در ثبت محدوده جغرافیایی، نام تلاقی و برخورد دو مرتع یا سامان، ملاک درج است مثلا دلیردره یا قلاکوتی الیت… مرز تعیین کننده این دو روستا می باشد یابقعه امامزادگان فضل و فاضل مابین مرتع مچر، فشکور و الیت واقع گردید و شایسته یادآوریست که نوکرس آبادییست در پیکره الیت ، ضرورتی برای یادآوری نداشت.
    همان طوری که در سند قدیمی توضیح دادهشد (ترجیحا به آن رجوع کنید) البته در مستندات دیگری نوکرس را «برف دم » گرمسیر الیت ودر دیگری « زمستانه الیت» باز هم در قرارداد اجاره نوکرس « مالک را اهالی قریه الیت و مستاجر … » مکتوب گردیده و موجود است.
    در بند دو – از اماکن های مشهور اشاره داشتید. ما در مطلب خود سعی کردیم باتوجه به حجمه ی نام، نخست اماکنی که در محیط و محدودی جغرافیایی قرار داشتند را نام ببریم و در پستهای بعدی کلیه نامهای داخلی چه مشهور وغیر مشهور همه را به صورت منطقه ای درج خواهیم کرد.

  11. علی اصغر توپا اسفندیاری گفت:

    گاهی ما هیچ توجهی به کارهایی که دیگران – یا شخصی خاص – انجام می دهند نمی کنیم و آن را نمی بینیم تا زمانی که از انجام آن کارها دست بکشند …

    این نوع نابینایی ، بدترین در دنیاست …
    با سلام و افتخار خدمت مهندس فرشید ابراهیمی عزیز .
    واقعا کار زیبای شما را اگر بخواهیم امتیازی در نظر بگیریم عدد شناخته شده ای نمی توان پیدا کرد .
    فقط میتوانیم بگوییم فوق العاده بود .
    امیدوارم با همت والای خود به اوج خواسته خود برسید.

  12. فرهاد توپانمساوی گفت:

    عرض سلام و درود خدمت پسر دایی عزیزم جناب آقای مهندس فرشید توپاابراهیمی که از افتخارات کلارستاق بوده و هستید وحضرتعالی همیشه در راستای تاریخ وفرهنگ وعمران منطقه گام برداشته و از جغرافیای قانونی الیت به شایستگی دفاع کردید از زحمات بی دریغ شما کمال تشکر دارم و سعادتی روز افزون برایتان آرزومندیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فيسبوک اینستاگرام تلگرام